Hoe je verleden je huidige relatie kan beïnvloeden

NNine 18 augustus 2023 22:27

Het verleden kan een grote rol spelen in onze huidige relaties. Vaak zijn we ons hier niet eens van bewust. Toch kan het begrijpen van het verband tussen ons verleden en onze huidige relatie ons helpen om onze relaties te verbeteren. Hieronder gaan we in op hoe je verleden je huidige relatie kan beïnvloeden en geven we tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Invloed van het verleden

Om te beginnen, is het belangrijk om te begrijpen hoe het verleden invloed kan hebben op een relatie. Ons verleden bepaalt voor een groot deel hoe we ons nu gedragen. Dit komt doordat we in onze jeugd bepaalde patronen en gedragingen leren die we in onze volwassen relaties vaak herhalen. Dit kunnen zowel positieve als negatieve patronen zijn.

Maar hoe zit dit precies?

Zie het als volgt:

Verleden Gedraging in huidige relatie
Je bent in het verleden vaak afgewezen Je bent bang voor afwijzing en probeert dit te voorkomen
Je hebt in het verleden verwaarlozing meegemaakt Je hebt moeite met vertrouwen en bent bang om verlaten te worden
Je bent in het verleden vaak geprezen Je hebt veel bevestiging nodig en bent bang om te falen

Omgaan met invloeden uit het verleden

Het is niet makkelijk om invloeden uit het verleden te herkennen en te veranderen. Toch zijn er stappen die je kunt nemen om hieraan te werken:

  1. Bewustwording: Het begint allemaal bij bewustwording. Probeer te herkennen welke patronen uit je verleden invloed hebben op je huidige relatie.
  2. Acceptatie: Accepteer dat je verleden een deel van je is en dat het heeft bijgedragen aan wie je nu bent.
  3. Communicatie: Bespreek je gevoelens en inzichten met je partner. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en om je partner te laten begrijpen waar je gedrag vandaan komt.
  4. Professionele hulp: Als je merkt dat je vastloopt, is het soms goed om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om je verleden te verwerken en om nieuwe, gezondere gedragspatronen te leren.

Onthoud dat verandering tijd kost. Het is een proces, geen eenmalige gebeurtenis. Wees geduldig met jezelf en met je partner. Samen kunnen jullie werken aan een betere relatie, vrij van de negatieve invloeden van het verleden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.