De invloed van dating apps op moderne relaties

LLiliane 10 augustus 2023 11:27

In het digitale tijdperk waar we ons momenteel in bevinden, zijn dating apps zoals Tinder, Bumble en Happn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar welke invloed hebben deze apps precies op onze moderne relaties?

De opkomst van dating apps

Eerst een stukje geschiedenis. Dating apps zijn relatief nieuw: Tinder, een van de meest bekende en populaire dating apps, werd pas in 2012 gelanceerd. Sindsdien hebben dating apps een enorme vlucht genomen en zijn ze een geaccepteerde manier geworden om nieuwe mensen te ontmoeten en romantische relaties te starten.

Invloed op partnerkeuze

Een van de grootste invloeden van dating apps op moderne relaties is de manier waarop we een partner kiezen. Met de vele keuzes die beschikbaar zijn op apps zoals Tinder, hebben gebruikers de mogelijkheid om met één veeg naar rechts of links potentiële matches goed- of af te keuren.

Invloed op relatiegedrag

Naast de invloed op de partnerkeuze, hebben dating apps ook invloed op ons relatiegedrag. Doordat we altijd toegang hebben tot een oneindige pool van potentiële partners, kan dit leiden tot een 'grass is always greener'-mentaliteit, waarbij we altijd op zoek zijn naar iets beters.

Voor- en nadelen van dating apps

Voordeel Nadeel
Veel keuzes 'Grass is always greener'-mentaliteit
Lage drempel om iemand aan te spreken Gevoel van afwijzing
Mogelijkheid om mensen te ontmoeten buiten je sociale kring Oppervlakkigheid

Het is duidelijk dat dating apps een flinke invloed hebben gehad op moderne relaties: van de manier waarop we een partner kiezen tot ons relatiegedrag. Maar of deze veranderingen goed of slecht zijn, hangt grotendeels af van hoe we ervoor kiezen om deze tools te gebruiken.

Meer artikelen